Etusivulle

Maastopyöräilijän karttasovellukset

featured image

Maastopyöräilyssä kartat ovat usein avainroolissa. Hyvälle kartalle on käyttöä niin reitin suunnittelussa etukäteen kuin ajaessakin ilman että on pelkoa metsään eksymisestä. Tähän artikkeliin olen kerännyt vinkkejä hyvistä netin karttapalveluista sekä mobiilisovelluksista, joita voi käyttää reitin suunnitteluun ja ajonaikaisest kännykällä.

Nettipalvelut

Retkikartta.fi

retkikartta

Retkikartta on mainio karttapalvelu, josta on paljon apua maastopyöräilijälle. Retkikartan karttapohjana on maanmittauslaitoksen maastokartat, jotka edustavat Suomen oloissa tarkimpia karttoja. Retkikartassa on myös ilmakuvat, jotka ovat selvästi parempia harvaan asutuilla alueilla kuin esim. Googlessa tai Bingissä. Palvelussa on myös hakemisto, josta voi näyttää kartalla erilaisia tietoja kuten retkeilyalueita ja kansallispuistoja. Karttoja voi tulostaa paperille siistissä muodossa halutulta alueelta.

Maastopyöräilijän, ja miksei patikoijankin kannalta, hyödyllinen toiminto olisi, jos Retkikartassa voisi vielä suunnitella reittejä piirtämällä niitä kartalle. Näitä olisi sitten kätevää tulostaa paperille, kun lähdetään reissuun. Vielä parempi olisi, jos niitä voisi hyödyntää mobiiliversiossa (tai ladata tiedostona).

Retkikarttaan on tullut uutena toimintona mobiiliversio m.retkikartta.fi, joka osaa hyödyntää kännykän paikannusta. Mobiiliversio vaikuttaisi ensituntumalta varsin hyödylliseltä maastopyöräilyyn.

Luontoon.fi

luontoon

Luontoon.fi on Metsähallituksen ylläpitämä sivusto, josta löytää tiedot Suomen kansallispuistoista, retkeilyalueista ja vaellusreiteistä. Sivustolta löytyy muutamia hyviä reittikuvauksia maastopyöräilyyn mm. Iso-Syötteen ja Pallas-Ylläksen kansallispuistoissa.  Sivustolla on myös maastopyöräily-sivu, jossa on yleistä tietoa maastopyöräilystä Metsähallituksen alueilla.

Retkipaikka.fi

retkipaikka

Retkipaikka on ehkä paras kotimainen nettisivusto retkikohteiden – ja miksei siis myös maastopyöräilykohteiden etsimiseen. Retkikohteita voi etsiä palvelussa kunnittain ja tyypeittäin. Palvelun sisältö on erinomaista, kaikki kohteet on esitelty hienosti kuvien kera ja myös karttoja on tarjolla. Sivuston avulla saa hyvän käsityksen Suomen retkikohteista ja niiden soveltuvuudesta maastopyöräilyyn.

Sivustolla on juttuja myös maastopyöräilykohteista ja ne löytää helposti hakemalla hakusanalla ”maastopyöräily”. Hyviä maastopyöräilykohteita voi kokeilla löytää myös selaamalla kohteita ”hyvät luontopolut” -kategoriasta.

Gpsies.com

gpsies

Gpsies.com on näppärä sivusto, josta löytyy yli 4 miljoonaa GPS-jälkeä ympäri maailmaa, paljon myös Suomesta. GPS-jälkiä voi etsiä sivustolla erilaisilla hakukriteereillä, myös maastopyöräilyjäljille on oma kategoriansa. Maastopyöräilyjälkiä selaamalla voi yrittää hahmottaa missä kulkee sopivia polkuja jollain tietyllä alueella.

Hyödyllinen toiminto sivustolla on Track creator, jolla voi ”piirtää” reittejä kartalle. Piirtämistä voi käyttää, jos haluaa esim. suunnitella pyöräilyreitin etukäteen valmiiksi tai jakaa reittejä Fillaristit-tyyppisessä palvelussa. Track creatorilla tehdyt reitit voi ladata itselleen tietokoneelle gpx-tiedostona – ja tämän jälkeen siirtää ne kännykkäsovellukseen tai navigaattoriin.

Muita hyödyllisiä toimintoja palvelussa ovat reittien pituuden mittaus, reittitiedostojen konvertointi muodosta toiseen, koordinaattien poiminta kartalta sekä eri karttapohjien selailu.

Google-katunäkymät ja kuvat

google-maps

Useimmat tietävät Google-kartat ja -katunäkymät, mutta harvempi ehkä tietää, että Google-katunäkymiä voi löytää myös maastosta. Tässä esim. katunäkymät Nuuksion kansallispuistosta tai Ylläksen huipulta. Katunäkymien ohella hyödyllisiä ovat myös Panoramio-kuvat, joita voi selata klikkaamalla kartan oikeasta alareunasta. Kuvia löytyy melkein Suomen joka kolkasta ja niiden avulla voi yrittää päätellä miten hyvin joku alue sopii maastopyöräilyyn.

Bing-ilmakuvat

bing

Microsoftin Bing -karttojen ilmakuvat ovat monesti vielä tarkempia ja parempia kuin Googlen vastaavat. Bingin ilmakuvat ovat asutuilla alueilla välillä jopa häkellyttävän tarkkoja, kun niistä voi nähdä ihmisiä ottamassa aurinkoa omilla pihoillaan. Bing-ilmakuvia pääsee tutkimaan, kun valitsee palvelussa Bird’s Eye näkymän ja sitten zoomaa karttaa riittävän lähelle.

Ilmakuvien avulla voi suunnitella maastopyöräilyrertkiä, kun niiden avulla voi tutkia tiettyjä alueita ja niiden maastoa. Hyvän maastopyöräilyalueen yleensä tunnistaa siitä, että alue on kallioista ja/tai kasvillisuus on harvaa. Kallioiset maastot näkee kartalta helposti harmaina alueina.

Kännykkäsovellukset

Sports Tracker  – Android, iOS, Windows Phone

sports-tracker

Sports Tracker on ehkä paras sovellus pyöräilyreittien (gps-jälkien) tallentamiseen kännykällä. Se on varsin helppokäyttöinen ja selkeämpi kuin monet muut samantapaiset tracker-sovellukset. Sports trackerin kännykkäsovellus ja nettisaitti pelaavat hienosti yhteen. Suorituksen jälkeen on näppärää mennä nettipalveluun tarkastelemaan ajettua reittiä tarkemmin. Sovelluksen oheen voi ostaa myös Sports Trackerin oman sykevyön, jonka avulla saa omat syketiedot mukaan suorituksiin.

Suomen olosuhteissa Sports Tracker toimii erinomaisesti, koska siihen saa ladattua Maanmittauslaitoksen maastokartat (Premium-versiossa). Maastokartoista on paljon iloa, kun ollaan kunnolla metsässä ja Google Maps näyttää vain tyhjää.

Muita kokeilemiani tracker-tyyppisiä sovelluksia ovat mm. MapMyRide, Runkeeper, Endomondo ja Googlen My Tracks, jotka eivät ole olleet mielestäni yhtä hyviä.

Maverick – Android

maverick

Maverick on toinen erinomainen kännykkäsovellus. Kun Sports Tracker on enemmänkin urheilusovellus, Maverickia voisi sanoa karttojen linkkuveitsisovellukseksi, sillä siinä on selvästi enemmän toimintoja karttojen kanssa toimimiseen sekä useampia karttapohjia.

Maverickin parhaisiin toimintoihin kuuluu juuri runsaat karttapohjat sekä karttojen katselu offline-tilassa. Valittaviin karttapohjiin kuuluu lähes kaikki mahdolliset vapaasti tarjolla olevat kartat ja ilmakuvat kuten Google, Bing, OpenStreetMap, MapQuest, Nokia ym. Useiden karttapohjien selaus on hyödyllisiä, kun retkellä eksyy kunnolla korpeen ja sitten pitäisi yrittää keksiä mihin suuntaan kannattaa jatkaa. Offline-kartoista taas on iloa ulkomaan reissuilla ja huonon kuuluvuuden alueilla.

Maverickia voi käyttää myös reittien tallentamiseen kuten Sports Trackeria. Suorituksen jälkeen reitit on mahdollista ladata gpsies.com-nettipalveluun, jossa niitä voi tutkia tarkemmin. Maverickissa on myös hyvä kompassi ja siinä voi selata Google katunäkymiä. Hyvä ominaisuus on myös se, että Maverick osaa estää ruudun pimenemisen/lukkiutumisen.

Muita testaamiani Maverickin kaltaisia sovelluksia ovat mm. OryxMaps, OsmAnd ja OsmTracker. Nämä eivät kuitenkaan ole olleet mielestäni yhtä hyviä.

Toteutus:   webguru logo